Sladidlo xylitol se stává stále oblíbenější. Mohou za to různé vlastnosti a výhody, které xylitol nabízí. Pokud se podíváte na samotný název, pak nevypadá vůbec lákavě. Už vůbec vám však nepřijde jako něco, co má zcela přírodní původ. To však tohle sladidlo má, a to proto, že jde o takzvaný březový cukr. Jak se tedy získává, a jaký je jeho původ? Jde zejména o dvě základní cesty, respektive zdroje, ze kterých jej lze získat. Jedním z nich je již zmíněná bříza, dalším zdrojem je kukuřice. Jako hodnotnější a kvalitnější se však považuje ten z břízy, od kterého také pochází název.
Co lze očekávat od slazení březovým cukrem?
- Pouze dvě třetiny kalorií oproti běžnému bílému rafinovanému cukru
- Je vhodný pro diabetiky, a to díky tomu, že metabolické přeměny nepotřebují inzulin
- Jeho zajímavou vlastností je příznivý vliv na chrup, nikoliv jeho kažení, protože není potravou pro bakterie, které mají na tvorbě zubního kazu největší podíl
Jak je vidět, je žádoucí právě tímto březovým cukrem nahradit ten klasický, který se v domácnostech používá. Proti tomu však hovoří cena, která je několikanásobně vyšší. Může za to složitější výroba, která tkví ve zmíněných kukuřicích. Byť je kvalitnější klasická bříza, právě z kukuřic se tohle sladidlo v dnešní době běžně vyrábí.
Není třeba cokoliv přehánět
Pokud jste nyní přišli na to, že začněte přidávat cukr nikoliv v jho normální podobě, ale právě e formě xylitolu, pak na to běžně jenom velmi opatrně. Jakákoliv sladká chuť by totiž měla být zastoupena v potravě spíše okrajově, nikoliv dominantně. To je častá chyba všech lidí, kteří chtějí přejít na nějaké zdravější cukry. Ačkoliv je zřejmé, že xylitol je zdraví přínosnější více, než třeba takový běžný cukr, stále jde o sladkou chuť, na kterou si člověk může vytvořit velmi jednoduše závislost, pakliže ještě závislý není, což většina populace bohužel je.